7 kategórii podľa ktorých vyberiete ideálnu kolobežku pre Vaše dieťa.

Kolobežky milujú všetky deti. Dávam im pocit samostatnosti, rýchlosti a kolobežkovanie patrí k jedným z najobľúbenejších zábav pre detí aj dospelých. Aby však táto radosť bola aj bezpečná je dôležitý správny výber kolobežky.
Kolobežka ma oproti ostatným jednostopovým detským „prepravovátkam“ veľkú výhodu, a to je jej kompaktnosť. Po zložení ju viete jednoducho zobrať do ruky, alebo na popruhu prehodiť cez plece. Je výborná aj pri fyzickom rozvoji a napredovaní Vašej ratolesti. Posilňuje pohybový aparát, posilňuje svaly na rukách aj nohách a rozvíja koordináciu. Dôležité je však pre dieťa striedať nohu s ktorou sa odráža, aby sa svaly končatín rozvíjali symetricky. Pre naozaj potešujúcu jazdu treba však vybrať tú správnu kolobežku a tu nájdete jednoduchý návod ako na to.


1. Výber typu kolobežky.
Najčastejšie rozdelenie kolobežiek je podľa počtu koliesok. Najznámejšie rozdelenie je podľa počtu koliesok, a síce rozdeľujeme kolobežky na dvoj a trojkolesové. Trojkolesové sa dajú ďalej rozdeliť podľa toho, či majú dve kolieska vpredu, alebo vzadu. Jazdu na kolobežke si obľúbia deti často už vo veku 2 rokov a vtedy je lepšie dať prednosť trojkolieskovej kolobežke. Je stabilnejšia, pomalšia a pomáha dieťaťu rozvíjať stabilitu a prácu s ťažiskom. Od štyroch rokov sú už deti zdatné a rýchle na trojkolieskových kolobežkách a rýchlo zvládajú jazdu aj na kolobežkách dvojkolieskových. Teda pre deti vo veku 2 až 4 roky je vhodnejšia trojkoliesková, pre deti staršie ako 4 roky dvojkoliesková kolobežka.


2. Konštrukcia a veľkosť koliesok
Jedným z najdôležitejších aspektov pri výbere koliesok je ich priemer, všeobecne odporúčanie je nasledovné, pre najmladšie dieťa sú najmenšie kolieska, a potom v nasledovnom poradí: 120 mm sú vhodné pre deti od 2 až 3 rokov
145 mm - od 4 rokov
180 mm - od 6 rokov
200 mm - od 7 rokov
Veľmi podstatným parametrom je aj materiál koliesok. Najčastejšie sa stretneme s kolieskami z gumy alebo polyuretánu. Polyuretánové kolieska bývajú rôznej tuhosti, sú rýchle a odolné. Ich nevýhoda je, že horšie tlmia nerovnosti a sú určené prevažne na rovné povrchy. Gumené kolieska sú garantom pohodlnejšej jazdy, dokážu vynikajúco odfiltrovať jamy a hrbole. Hodia sa skorej pre staršie deti. Medzi nevýhody patrí vyšší valivý odpor a v prípade ak sa jedná o nafukovacie kolieska, je tu riziko defektu

3. Aká výška je ta správna?
Takmer všetky kolobežky majú nastaviteľnú výšku riadidiel. Každý má však rozsah, v ktorom je možné riaditká nastaviť. Aká je tá správna výška? V skratke, pre deti od 2-5 rokov postačia kolobežky, ktoré sa dajú nastavovať v rozmedzí od 50-80cm. U starších detí tento interval začína od 70cm a plynule prechádza až k dospeláckym hodnotám. Ako má vyzerať postoj na kolobežke so správnou výškou riadidiel? Keď ma dieťa ruky položená na riadidlách, nesmú byť ruky vyššie ako je úroveň hrudníka. Nesmie sa za riadidlami naťahovať a ruka má byť ohnutá v pravom uhle s polohou tesne nad pásom.


4. Dopredu môžeme, zastaviť však musíme – alebo aj, aké brzdy potrebujeme?
Takmer všetky kolobežky majú nožnú brzdu. Je umiestnená nad zadným kolieskom a vyznačuje sa ľahkým ovládaním a spoľahlivosťou. Kolobežky s väčšími kolieskami disponujú zväčša dvoma čeľusťovými brzdami. Vyššie rady kolobežiek disponujú aj kotúčovými brzdami. V prípade ak je kolobežka vybavená aj prednou brzdou, je treba si brzdenie s ňou nacvičiť najskôr pri nižších rýchlostiach Pri brzdení pri vyšších rýchlostiach si obzvlášť tí najmladší jazdci musia dávať pozor aby pri brzdení prednou brzdou neskončili na zemi.


5. Aká nosnosť bude stačiť?
Nevyhnute potrebná nosnosť kolobežky je podmienená hmotnosťou dieťaťa, ktoré sa na nej bude voziť. Kolobežky s troma kolieskami majú zvyčajne nosnosť okolo 20-30kg. Nosnosť dvojkolieskových detské kolobežiek býva prevažne okolo 50kg. Ďalšou kategóriou sú už kolobežky s nosnosťou 100 až 150 a tie sú vhodné aj pre dospelých. Riadiť sa teda musíte hmotnosťou dieťaťa, nezabudnite prirátať aj rezervu ktorá sa hodí pri drsnejšej jazde a prípadných malých či väčších skokoch.


6. Typy rámov.
Detské kolobežky mávajú rámy najčastejšie z ocele, alebo hliníka. Hliníkové rámy sú ľahšie a jednoduchšie na transport, oceľové však vynikajú svojou odolnosťou a nič sa im nestane ak kolobežku dieťa sem tam pustí na zem.


7. Rozmery nášľapu.
Nášľap je doska, alebo aj platforma, na ktorej počas jazdy dieťa stojí, k nášľapu je väčšinou pevne upevnená zadná brzda. Pre deti sa odporúča nášľap s protišmykovou vrstvou, ktorá pridá na bezpečnosti pri jazde aj počas dažďa. Ďalšími dôležitými parametrami je dĺžka nášľapu, od ktorej sa odvíja manévrovateľnosť. Čím je nášľap kratší, tým sa kolobežka ľahšie ovláda. Nemenej dôležitá aj aj výška nášľapu od zeme. Vyšší nášľap znamená síce viacej námahy pri odrážaní, je však veľmi užitočný pri prekonávaní rôznych prekážok, ktoré na malého jazdca číhajú na ceste alebo v teréne.


7 kategórii podľa ktorých vyberiete ideálnu kolobežku pre Vaše dieťa.